Wednesday, February 25, 2009

cara buat stok ayam

Cara menyediakan stok ayam daripada tulang ayam

(gunalah ayam organic HPA hahahahaha)

Masukkan ayam ke dalam periuk dan isi air.
Masukkan sayuran seperti, parsley, carrot,bawang dan celery
Tambah garam dan sedikit pepper(1/4 sudu tea)
Rebus selama 4-6 jam
Ceduk buang buih2 terhasil.
Apabila dah agak pekat(ikut suka nak pekat mcm mn) sejukkan.
Kemudian bolehlah diisi di dalam bekas kecil-kecil dan didinginbekukan


Cara menyediakan stok ayam daripada wing, bahagian belakang ayam (yg tak banyak isi laa)

Bahan-bahan:

ayam
Olive oil
Bawang besar yang kuning ditumbuh/blended
Pepper
Garam
Carrot/parsley/celery/bay leave
Cara-cara:

Potong kecil-kecil semua bahagian ayam itu
Masukkan olive oil ke dalam periuk dan tumis bawang
Apabila bawang dah agak kuning masukkan ayam then masukkan air
Masukkan bahan-bahan lain
Rebus 3-4jam
Dah masak sejukkan dan simpan
Stok ayam ni kalau kita simpan kat ruang sejuk peti ais tahan 2 hari..kalau didinginbekukan tahan beberapa bulan…

Andai kata anda malas…silalah guna slow cooker anda…takyah nak renyeh2..renyah2…

resipi by cik fid ku copy paste jer

No comments:

Post a Comment

Post a Comment