Friday, February 6, 2009

PEMAKANAN SEMASA MENGANDUNG

Pemakanan Semasa Mengandung
Mengapakah pengambilan makanan sihat penting semasa mengandung?
Semasa mengandung berapa banyakkah yang perlu saya makan?
Apakah jenis makanan yang saya perlu makan lebih semasa mengandung?
Jika menghadapi masalah ini, apakah patut saya lakukan?


Mengapakah pengambilan makanan sihat penting semasa mengandung?
Tujuannya ialah :

Untuk memastikan perkembangan janin yang sihat
Untuk mengekalkan kesihatan ibu.
Untuk memenuhi keperluan nutrien dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuaian semasa mengandung
Jika anda kurang berat badan, anda perlu menambah diantara 12-18kg
Jika berat badan anda normal sebelum mengandung, anda perlu menambah diantara 11-16kg.
berat badan anda berlebihan, anda perlu menambah diantara 7-11kg.
Jika kandungan anda kembar, anda perlu menambah lebih kurang 16-20kg.
[Atas]
Semasa mengandung berapa banyakkah yang perlu saya?
6-11 hidangan nasi/bijiran atau roti
3-5 hidangan sayur dan buah (sekurang-kurangnya satu yang kaya dengan vitamin c dan satu dalam vitamin A)
2-4 hidangan susu atau produk tenusu
3-4 hidangan daging, ikan dan makanan protein lain termasuk kekacang
6-8 gelas air, dan tidak lebih daripada satu cawan minuman ringan (coca-cola) atau secawan kopi atau teh sehari.
Apakah jenis makanan yang perlu saya makan lebih semasa mengandung?
Pilih makanan yang mempunyai tinggi bahan nutrien seperti :
Kalsium (susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya)
Zat besi (hati, daging tanpa lemak, roti yang ditambah dengan zat galian dan kekacang jenis kering (kacang peas)
Vitamin A (hati, susu, telur)
Vitamin B Kompleks ( hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu)
Vitamin C (jambu, betik dan limau)
Asid Folik (sayuran berdaun hijau, hati dan kacang).

Ambil makanan tambahan (jika disarankan oleh Doktor atau Pakar Pemakanan.
[Atas]
Jika menghadapi masalah ini, apakah patut saya lakukan?
'Lactose intolerance'
Cuba produk susu dengan minuman yang mengandungi rendah laktosa
Lebihkan pengambilan ikan yang mempunyai tulang yang lembut dan boleh dimakan (sardines, ikan bilis)
Minum susu kacang soya dan produk kacang soya
Ambil lebih sayuran seperti bayam dan kailan yang mempunyai sumber kalsium yang baik.

Loya (Morning Sickness)
Makan pada waktu makan yang teratur.
Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap.
Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak atau bergoreng.
Minum banyak air.

Sakit ulu hati (Heartburn)
Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap.
Kunyah makanan dengan perlahan.
Elakkan berbaring sejurus selepas makan.

Sembelit (Constipation)
Minum banyak air.
Ambil makanan yang tinggi kandungan serat (bijiran, bijirin penuh, buah-buahan yang tinggi serat dan sayuran)

SUMBER ; http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/

No comments:

Post a Comment

Post a Comment